Bakteri ve Virüs Arasındaki Farklar Nelerdir?
Baş ağrısı, ateş, boğaz ağrısı gibi şikayetlerimiz olduğunda bu durumu atlatmak için doğru tedavi uygulamamız gerekir. Virüsler ve bakteriler iki farklı tür olarak incelenir ve tedavileri de farklıdır. Bu yüzden öncelikli olarak bakteri mi yoksa virüs mü kaptık önce bunu anlamamız gerekir. Aksi takdirde uygulanan tedavi çok başarılı olamaz. Peki bakteri ve virüs nedir, aralarındaki farklar ve benzerlikler nelerdir bunları birlikte inceleyelim.
Benzerlikler Nelerdir?
Farklarını sıralamadan önce bakteri ve virüs arasındaki benzerliklere bir göz atalım. Bakteriler sadece mikroskop ile gözükebilecek kadar küçük boyutlara sahiplerdir, virüsler ise ancak elektron mikroskopu ile görüntülenebilir. Yine her ikisi de öksürük, hapşırık, öpüşme, cinsel birleşme, temas, evcil hayvanlar, büyükbaş hayvanlar ve kene, pire gibi böcekler aracılığıyla bulaşma sağlayabilirler. Hem bakteriler hem de virüsler, akut enfeksiyon gibi kısa süreli hastalıklara sebep olabilirken, kronik enfeksiyonlar gibi uzun dönemli hastalıklara da sebep olabilirler. Her iki grup da orta, ağır veya ölümcül hastalıklara da sebep olabileceğinden ötürü hangi mikrobun hastalığınıza neden olduğunu anlamakta büyük bir fayda vardır.
Farklar Nelerdir?
Semptom ve yapı olarak birbirine bu kadar benzeyen virüs ve bakteri nedir, aralarındaki farklar nelerdir? Bunu inceleyelim.
BAKTERİ
Bu iki grubun arasındaki en önemli fark, hayatta kalmak ve çoğalmak için kullandıkları yöntemdir. DNA, ribozom, sitoplazma, hücre duvarı ve hücre zarına sahip tek hücreli canlılar olan bakteriler bir canlıdan bağımsız olarak veya canlıların vücudunu konak olarak kullanarak yaşayabilirler. Hareket etmelerine ve yüzeylere tutunmalarına yardımcı olan kuyruğa benzeyen kamçı ve tüye benzer yapıları bulunur. Yaşamak için herhangi bir başka canlı hücreye ihtiyaç duymayan bakteriler, her ortamda canlılıklarını sürdürebilirler. Boğazda, kulakta ve idrar yollarında gözlenen enfeksiyonlar, en yaygın bakteri enfeksiyonudur ve antibiyotik yardımıyla tedavi edilebilir. Fakat her bakteri zararlı değildir. Peynir ve yoğurt üretiminde ve bazı besinlerin sindirilmesinde de bağırsaklarımızdaki bakterilerden yararlanırız.
VİRÜS
Virüsler, bakterilerin aksine yaşamak için canlı bir hücreye ihtiyaç duyarlar. Bütün virüslerin yapısında kapsit adı verilen bir protein kılıfı bulunur ve bu sayede hücre içerisinde yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilir ve çoğalabilirler. Konak hücreyi kullanarak kendi DNA ya da RNA’larını çoğaltırlar ve bu şekilde kendi kopyalarını oluşturup diğer hücrelere saldırırlar. Enfekte olmuş olan hücre ise ölür. Grip, soğuk algınlığı ve kızamık gibi hastalıkların yanı sıra virüsler, COVID-19, SARS, MERS ve Ebola gibi salgın hastalıklara da sebebiyet verebilmektedir. Virüsler antibiyotik ile tedavi edilemezler. Virüslere antiviral ilaçlarla özel bir tedavi uygulanır ve virüs tipine bağlı olarak aşı üretilir.